woensdag 10 juni 2009

Breaking news!

Dit is de meteotoren die al 3.5 jaar lang inkomende zonnestraling, neerslag, windsnelheid en -richting en andere meteorologische parameters staat te meten, in de achtertuin van het GIS centrum in Butare.

In al die jaren had niemand er omkijken naar; noch de 'wetenschappers' (wat in onze ogen vrij opmerkelijk is), noch de arme man van de straat (de toren staat namelijk veilig achter een groot hek, waar bovendien dag en nacht bewaking surveilleert).

De toren van onderaf, in al haar glorie

Afgelopen 1.5 maand hebben wij de toren enkele malen bezocht; om data uit te lezen of om de apparatuur schoon te maken (de automatische regenmeter ("tipping bucket") stond bijvoorbeeld vol water omdat er een flinke familie algen (een 0.5cm dikke mat!) zijn intrek in had genomen). Opeens is er dus weer 'interesse' in de in vergetelheid geraakte meteotoren!

Helaas blijkt deze interesse ook opgemerkt te zijn door boefjes van de straat...

Voor:
Na:Zoek de 10 verschillen

Juist...
Het zonnepaneel is gestolen
! Dit betekent dat de accu niet meer opgeladen wordt, en dat 'onze' meteotoren dus binnenkort buiten werking treedt.
Heeft iemand enig idee hoe je hier in Afrika aan een nieuwe zonnecel komt???

De vraag van de week is natuurlijk: welk scharminkel heeft dit op zijn geweten? En waar was het hek en waar was de bewaking op het moment supreme?
Binnenkort maar eens op de markt kijken, of ze daar toevallig ook een zonnepaneel verkopen...

de omgekeerde hockeystick... we hopen dat ie het volhoudt totdat de nieuwe arriveert (Dr Wali heeft zijn netwerk ingezet en als alles goed gaat is ie hier binnen 2 weken)....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten