zaterdag 9 mei 2009

08-05-2009: Treasure!!

Vanaf de dag dat we in Butare (did you mean But are?) zijn aangekomen, proberen we aan de data uit het weerstation (in de achtertuin van het Giscentrum) te komen. Dit weerstation staat er al sinds 2006, en staat vlakbij ons huis en in ons onderzoeksgebied. Een uitzonderlijke luxe, vaak moet je (als je je er al een kunt permiteren) deze nog zelf opbouwen of het met data van een verder van je onderzoeksgebied gelegen station doen.

foto: meteotoren in de achtertuin van het Giscentrum

Maar daadwerkelijk aan de data te komen valt nog niet mee: het kastje zit op slot, de laptop met benodigde sofware is gestolen, de kabel is stuk, het kastje is open maar de kabel past niet, internet doet het niet dus je kunt geen software downloaden, degene die over de meteotoren gaat is al een half jaar weg, Eric is vandaag naar Kigali en we hebben wel een andere kabel maar geen software...

Niemand weet of het station nog werkt, aangezien er niemand is die belang heeft bij de data. We weten dus niet of bijvoorbeeld de accu het nog doet, of dat het gegeugen al vol is. Deed een van onze afrikaanse vrienden geen onderzoek naar neerslag in de buurt van Butare? Je blijft je hier verbazen! Om het nog ingewikkelder te maken: Omar heeft van zijn onderzoeksbudget ook een weerstation gekocht en speculeert vanaf dag 1 over een mogelijke locatie voor het nieuw op te zetten weerstation.

Vandaag lijken alle puzzelstukjes op hun plaats te vallen: er is software voor de kabel, Eric en de grote sleutel zijn er en we hebben onze laptop met benodigde software meegenomen... We lopen naar de achtertuin en lopen naar het kastje (en vandaag niet naar de muur?): we zijn benieuwd: zou het dan toch?!! We sluiten alles aan en maken via de laptop contact met de datalogger. Dat gaat goed, nu de data downloaden: een foutmelding... En het begint te regenen. Eerst maar even schuilen.

Nog maar een keer proberen, er staan een aantal bestandjes dus we proberen ze een voor een... Ja, we downloaden data!! Het is bijna niet te geloven, het weerstation blijkt nog te werken, en het geheugen (iets van 8MB) zit pas in oktober vol: we zijn ruim op tijd (maar we hadden niet een paar maanden later moeten afreizen).

foto: een eerste blik op het tekstbestandje "treasure" van 6MB

Terug bij de office vraagt Dr. Wali of we al succes hebben gehad bij giscentrum. Als we vertellen dat we data hebben gedownload reageert Wali enthousiast; Omar wil aanstaande maandag graag van ons de software en met ons naar de toren om ook data te downloaden. Voorlopig even genoeg giscentrum voor de bazungu! We zijn benieuwd of Omar maandag nog aan de data denkt: wij hoeven ons dit weekend in elk geval niet te vervelen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten