zondag 17 mei 2009

De wizard van Butare

Deze fan van Tupac staat inmiddels bekend als “de wizard van Butare”. Hij heeft ongekende kwaliteiten, waar Hans Klok nog een puntje aan kan zuigen! Omar herkende dit al snel en stelde hem direct aan om voor ons te werken.

foto: Tupac fan in actie

Bij de brug, vlakbij Butare, is begin jaren ’90 door de overheid een constructie gebouwd. Deze bestaat uit een betonnen bak die met een buis in verbinding staat met de rivier. Op deze manier is de waterstand in de betonnen bak gelijk aan de waterstand in de rivier. Aangezien je de bak kunt afsluiten is dit ideaal om dure meetapparatuur in op te hangen! De constructie is in het verleden een heel jaar gebruikt, en de resultaten zijn niet meer te vinden. Terug naar de tegenwoordige tijd.
foto: de rivier met de niet onderhouden constructie

2pac mag het hangslot doorzagen, want dat doe je natuurlijk niet zelf. De sleutels van het slot zijn nergens meer te vinden. Een Harry Houdini in wording kunnen we 2pac niet noemen, het kost behoorlijk wat tijd om het slot te openen. Maar misschien komt dat omdat Omar alleen een los zaagje heeft gekocht, en geen echte zaag. Als het slot eindelijk open is, meten we het water in de bak met onze EC meter en vergelijken het met het rivierwater… Dat blijkt niet hetzelfde te zijn: waarschijnlijk is de buis, tussen de constructie en de rivier verstopt. Omar deelt wat orders uit, de bak moet worden verschoond en de oude staff gauge moet worden uitgegraven. Wij vertrekken naar een andere locatie en hopen er het beste van…

foto: een blik aan aan de binnenkant (hout en vies water)

De volgende dag belt Omar naar Tupac Shakur om te vragen hoe het er voor staat. Als we de berichten mogen geloven is alles geregeld. We brengen de brug een bezoek en zien tot onze verbijstering dat Tupac inderdaad een kuil heeft gegraven, precies naast de staff gauge: waardeloos! De put hebben ze mooi weten schoon te maken, er zit amper water meer in. Mooi dat de put schoon is, maar het is wel duidelijk dat de pijp die de put met de rivier verbind goed verstopt zit.
foto: 2pac graaft een kuil voor een ander, helaas op de verkeerde plek

2pac regelt met een oude vriend een lange boomstam, welke vanaf de rivierzijde in de buis kan worden gestopt. We besluiten een handje te helpen (veilig vanaf de kant) en duwen met alle macht de boomstam in de buis. Deze actie lijkt niet veel effect te hebben. Weet 2pac eigenlijk wel waar de buis zit?

2pac op zoek naar de buis (onder water)

De volgende dag koopt Omar een stuk wapeningsstaal van 12m en geeft deze aan 2pac. Daarmee kan hij in de put geraken en vandaar proberen de buis door te prikken. Als we de volgende dag terug komen en vragen of het is gelukt, vertelt 2pac ons dat het 12m lange stuk staal is in de circa 7 meter lange, verstopte buis is gevallen. Wat een talent heeft deze jongen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten