donderdag 21 mei 2009

Rivierafvoer meten

Als je staff gauge in het water staat en je diver elke 15 minuten zijn werk doet kun je aan de slag: eindelijk kunnen we onze "propellor" uit de kast halen. Dit zeer mooie apparaatje meet elke 50 seconden het aantal omwentelingen, zodat je de snelheid van het water meet. Dat doe je dan elke 20 centimeter en minimaal twee keer: daarmee ben je dus wel even bezig!!

We zijn op tijd, want precies als het lekker begint te regenen (en de rivier veel water afvoert) zijn we er klaar voor!! In de tussentijd sturen we Omar er op uit om een EC-tje (vakterm voor de conductiviteit van het water) te meten. Aangezien het een beetje regent heb je daar natuurlijk wel een pluutje bij nodig! Stel je voor, straks wordt je nog nat.

De staff gauge moet ook nog worden ingemeten ten opzichte van een bepaald (voorlopig nog ongemarkeerd) punt. In het geval een onverlaat bijvoorbeeld onze staff gauge omduwt kunnen we deze weer herstellen. Aangezien het nog steeds regent moet je bij het meten natuurlijk wel een paraplu gebruiken. Als je geen paraplu bij de hand hebt kun je ook een omgekeerde emmer gebruiken (helaas hebben we daar geen foto's van).Als het in Rwanda regent, regent het vaak ook goed. Het water gaat bij voorkeur niet de grond in, maar gaat zo snel mogelijk naar de rivier. Als het stroomgebied van de rivier wat groter wordt, kun je voor behoorlijke verassingen komen te staan! In de rivier waar we de waterhoogte meten is het onmogelijk om de afvoer te bepalen. We proberen de nabijgelegen zijriviertjes afzonderlijk te meten. De lieslaarzen blijken ongeschikt en worden verruilt voor een regenpak en de laarzen van Omar (brr koud). Alles voor de wetenschap: deze afvoermeting willen we hebben!! De stroming is erg sterk maar gelukkig weet Harmen zijn beide benen op de grond te houden.

Niet alleen de rivier maar ook het publiek stroomt in grote getalen toe. Altijd in voor een pen, of een "goodmorning sir, give me money sir". Hierover in latere berichtgeving meer!

1 opmerking:

  1. Jonges ik zit met plezier jullie blog te lezen....

    harmen: dit is pas een prutrace !
    je bent toch niet al aan 't oefenen he?!

    BeantwoordenVerwijderen