donderdag 21 mei 2009

Blokje Beton

Dit is een staff gauge, die we gebruiken om de waterstand in de rivier af te meten. De constructie is iets anders geworden dan wij in gedachten hadden, misschien wel omdat het cement hier niet zo duur is (dus waarom zou je daar op besparen?). Onze opmerking dat hout wel eens zou kunnen gaan rotten komt niet aan: er wordt instemmend geknikt maar doen het lekker toch van hout!!

Voor de kenners: de betonnen plaat is ongeveer 80 x 80 centimeter en 25 cm dik. Neem een soortelijk gewicht van 2500 kg/m3 dan heb je toch al gauw 400 kilogram te pakken, schoon aan de haak (want die balk weegt ook nog wel iets).

Nou jongens, succes er mee: zet dat maar even in de rivier!! Twee boomstammetjes eronder om te ondersteunen en draaien in het water: toch wel handige jongens, die Rwandezen! Hier een uitgebreid fotoverslag van de plaatsing:


Daar staat ie dan!!

Aangezien we van meer rivieren de afvoer willen meten laat Omar meteen maar nog een gauge bouwen. Alleen, moet deze nog wel naar de goede locatie worden vervoerd (en daar is vantevoren natuurlijk niet over nagedacht). Het enorme blok beton met houten balk moet langs een uiterst smal paadje omhoog worden vervoerd. Hieronder het resultaat (gelukkig is een zak cement hier niet zo duur):

3 opmerkingen:

 1. He gasten,

  beetje wapening in het beton aanbrengen tegen het breken/ scheuren van je betonplaat. Als je draadijzer in het beton meegiet kun je later in de rivier daarop je staffgauge schroeven. Dan is het spul ook makkelijk te transport.

  CU
  Rob Tijsen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Rob

  Vielen dank fur deinen Reaktion!
  Het probleem zit 'm echter meer in onmogelijke communicatie, handige Rwandeze jongens die het wel even opknappen en alles kunnen, en mensen die het beter weten...
  Maar wie weet komt er nog eens een dag dat wij als Hollandse betonvlechters aan de slag kunnen! (kom eens een dagje langs! :P)

  We houden je op de hoogte,

  auf wiederschnitzel!


  Herr Rudi und Herr Vom Berg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zeg, je laat ze wel voor je werken he... :p

  BeantwoordenVerwijderen