zondag 17 mei 2009

Va-Kansi (op z'n Frans)

In de tussentijd dat onze fan van Tupac op zoek gaat naar de verstopte buis en zijn trukje oefent met een 12 meter lange staalkabel, gaan we zelf aan de slag nabij het pittoreske Kansi, om een nieuw waterlevelstation te bouwen. Gewapend met pvc buis, lijm, koppelstukken, een zak cement, een casing, een schop, duvel en zijn waterpas, een waatpak, de emmer, meetlint, een pikhouweel en onze opgedane ervaring gaan we op pad (helaas hebben we geen lunch en water meegenomen).


Deze keer gaat het een stuk beter! De grond is wat kleiiger (daardoor stort de bouwkuip minder vaak in) en weten we wanneer we moeten ingrijpen. We proberen (met behulp van pen en papier) “Duvel” duidelijk te maken waarom sommige dingen moeten gebeuren (en laten niet meer alles door Omar vertalen/doorgeven).


Aan het eind weten we zelfs Omar aan het werk te krijgen! Dit laat hij meteen op foto vastleggen, en natuurlijk wordt dit meteen rondgestuurd.


hier, pak aan Omar (1,2,3 aan het werk)

2 opmerkingen:

  1. mooie foto's. hoever ben je nu eigenlijk de jungle ingegaan?
    (en ... wat is een waterlevelstation?)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Anton! (en andere liefhebbers)

    Een waterlevelstation is onze vrije vertaling van de Engelse vakterm 'staff gauge'. Dat is kortgezegd een meetstation die het waterniveau op een vast punt in een rivier (of meer of zee of whatever) meet.
    Hiervoor gebruiken wij een 'diver', oftewel een klein apparaatje die je op een bepaald (vast!) punt in de rivier hangt en die aan de hand van de druk van de waterkolom boven zich heel precies het waterniveau kan meten (bijvoorbeeld iedere 15 minuten). Zo'n diver kun je dan weer uitlezen met wat software en een computer, waarmee je dus een grafiekje krijgt van het waterniveau van een rivier tov de tijd. Hier kun je bijvoorbeeld heel mooi de dag/nacht periodiciteit zien (overdag schijnt de zon, verdampt er dus veel water, en zijn ook (water)planten actief die water verbruiken voor hun groei; oftewel overdag is het waterniveau in de rivier lager dan snachts) maar ook bijvoorbeeld een snelle toename van het waterniveau na een neerslag-'event' en de meer geleidelijke afname daarna.
    Naast een diver heb je ook een (meter)schaal nodig waarmee je de waterstand handmatig kunt aflezen (en waarmee je de data van de diver kunt correleren), en deze schaal moet vervolgens weer gereferenced worden (met een theodoliet, zie foto's) naar een vast punt (bijvoorbeeld een brug), waarmee je dus altijd een waterstand tov een vast punt op het landoppervlak hebt.

    'Normaal' gesproken hang je zo'n diver en meterschaal gewoon in een rivier, maar aangezien dit nogal diefstal en/of vernielzuchtig gevoelig is, hebben wij besloten de waterkolom van het midden van de rivier met een buis te 'verplaatsen' naar de oever van de rivier, om zo het station te kunnen fixen met veel beton en metaal (zie foto's).

    Het nut van zo'n constante waterniveau meting zit 'm in de correlatie met de discharge (de afvoer van de rivier, oftewel hoeveel liter water er per seconde door de dwarsdoorsnede van de rivier stroomt). Hiervoor meten wij dus af en toe de discharge (met een propellor en de 'velocity-surface area method', ook weer een heel verhaal...) die je aan bepaalde waterstand kunt koppelen.
    Bijvoorbeeld: als er precies 1 meter water in de rivier staat, is de afvoer van de rivier 3 kubieke meter per seconde. Bij een waterstand van 50 cm, is de afvoer slechts 1.1 kubieke meter per seconde. etc.

    Zoals je kunt voorstellen is zo'n afvoer-waterstand (oftewel Q-h) relatie per rivier verschillend en is het dus een unieke eigenschap voor een bepaalde rivier.

    Met een gekoppelde waterafvoer en waterstand kun je met behulp van wat integraaltjes en andere wiskundige ongein bepalen hoeveel water er bijvoorbeeld in een maand door een bepaalde rivier is afgevoerd (uit je gebied stroomt). Deze info is nodig voor het maken van een waterbalans.
    Hierbij reken je voor een bepaald gebied uit hoeveel water er in een bepaalde tijd in komt (door bijvoorbeeld neerslag of grondwaterstroming) en wat er vervolgens met dit water gebeurd (verdamping, oppervlakkige afvoer via rivieren of juist via de ondergrond met de grondwaterstroming, gebruik van water voor irrigatie of drinkwater etc.)

    Uiteindelijk kun je met dit soort data dus conclusies trekken over de beschikbaarheid van het water in een bepaald gebied.
    Aan de hand hiervan worden besluiten genomen over bijvoorbeeld het bouwen van een dam, het onttrekken van grondwater voor irrigatie of het bouwen van een 'bron' voor drinkwater oid.

    Hopelijk biedt dit relaas iets meer duidelijkheid in de wondere wereld van de hydroloog...

    BeantwoordenVerwijderen