maandag 4 mei 2009

30-04-2009: Regenmeters plaatsen!

Rwanda kent 4 seizoenen die gekenmerkt worden door afwisselend droge en natte perioden. In de maanden maart, april en mei valt de meeste neerslag, vanaf juni wordt het droog met in extreme gevallen zelfs bijna geen neerslag in juli. Als je neerslag wilt meten, moet je dat doen als het regent (das logisch). Tot dusver is er slechts één regenmeter operationeel: de omgebouwde 5L waterfles in onze tuin... Waren er niet al sinds januari 2 phd studenten actief in deze regio??? Actie!

Gewapend met PVC, maatbekers, trechters, een halve zak cement en natuurlijk duvel om het werk op te knappen gaan we op pad. Op naar de eerste basisschool, het hoofd van de school is bereid tegen een kleine vergoeding elke dag de regenmeter af te lezen. Als locatie kiezen we de schooltuin, en verwijderen eerst wat aardappels. Daarna gaat onze “duvel” aan de slag (jammer, we mogen weer niet het werk doen), praat Omar met de directeur en laten we ons door Dr. Wali op de foto zetten met de lokale jeugd (wel opletten en naar de camera kijken!).

Foto: van links naar rechts: Jan-Pierre, Harmen, Eric, Fabien, Rutger, Bruce, Cristopher, Jean-Paul, Jean Nepo, Baptiste, Bernard and Jean-Franςois (niet op de foto: Omar).


Foto: Omar en het hoofd van de basisschool bij de regenmeter in het (zoete?) aardappelveld, toeschouwers worden d.m.v. een dranghek op afstand gehouden; Dr. Wali kijkt ondertussen het huiswerk van een MSc student na.

Filmpje: dit leren ze hier op school

Op naar de volgende locatie: opnieuw een basisschool! We rijden “het schoolplein” op en worden uitgenodigd in een lokaal, waar we kennis maken met de leraren. Er komen er steeds meer binnen, we vragen ons af of er nog wel wordt lesgegeven. Omar legt de leraren in het Kinyarwandees uit wat de bedoeling is. Wij kijken toe, maken stiekum foto’s en praten wat met Dr. Wali. Voor de zekerheid haalt Rutger de regenmeter op, om de boel wat te verduidelijken. Als Omar klaar is met zijn verhaal over het hoe en waarom van de regenmetingen gaan we naar buiten, op zoek naar een geschikte locatie. Terwijl “de duvel” het werk weer moet opkappen, showen we Amsterdam en Nigeria (waar Dr Wali vandaan komt) op onze GPS, geeft Harmen niet zijn pen weg aan een juffrouw (die er wel heel blij mee is) en meet Dr. Wali een van de juffrouws op. De leraren vergapen zich aan de “bazungu”, ook een piercing vinden ze erg interessant. Volgens Dr. Wali willen ze ons bij de school eigenlijk houden, maar ja we moeten vandaag nog een derde regenmeter installeren!!

Foto: Omar legt uit, regenmeter (toch nog oranje boven in Rwanda)

Foto: Dr. Wali meet de juffrouw op.

Foto: we worden uitgezwaaid!

Omar heeft nog een locatie voor ons in petto, jawel wederom een basisschool. Als we het grote lege schoolplein oprijden (het is uitgestorven) horen we uit een dicht klaslokaal: “ONE, TWO, THREE, FOUR, FIVE, SIX, SEVEN, SEVEN, SEVEN”. Af en toe gaat er een raam van een klaslokaal open, wordt er wat gekeken en moet het raam weer dicht. Van de directeur van de school mogen we een regenmeter plaatsen, maar wel in de schooltuin... Omar is tevreden maar wij zijn kritisch: op een afstand van ca. 3 meter staan klaslokalen: dat zal de regenval in de meter kunnen beinvloeden... Na lang onderhandelen zetten we (lees duvel) de regenmeter een stukje uit de tuin (op het schoolplein). Een echt goede lokatie is het niet, maar als we de meter buiten het schoolplein zetten is ie waarschijnlijk binnen no-time verdwenen. Danmaar een meter hoger, die meter! Terwijl onze duvel lekker bezig is, staan we lekker in de felle zon te verbranden.

Plotseling zit de schooldag er op: BAZUNGU!! Eindelijk aan de slag: foto’s schieten en filmpjes maken!!


We nemen nog een kijkje bij de oude regenmeter, buiten het schoolplein (die het al weer een tijd niet meer doet).

Foto: Wali (l) en Omar (r) bij oude regenmeter

Als we terugkomen zijn de leraren een grote groep kinderen aan het uitleggen dat ze een regenmeter in de schooltuin hebben. Hopelijk zijn ze er zuinig op!

Foto: wat moet dat op ons schoolplein?

Inmiddels heeft ook een grote groep kids de auto omsingeld, bij het wegrijden worden we uitgezwaaid, dit is ook op film vastgelegd.


Weer een tropendag zit er op, dit was wel een hele leuke :)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten